Над  5000 частни имота има в софийските паркове и в

...
Над  5000 частни имота има в софийските паркове и в
Коментари Харесай

София призна мащаба на проблема с частните имоти в паркове

Над  5000 частни парцела има в софийските паркове и в територии, планувани за озеленяване на територията на Столична община. Това заяви шефът на новото общинско дружество " Софияплан " арх. Любо Георгиев при представянето на организацията, което наследява " Софпроект ".  Това е първият случай, в който представител на общината дава съответна информация за броя на частните терени в паркове и градини и приказва по какъв начин Столична община счита да работи за обезщетяване на притежателите им за запазването им като зелени територии. Георгиев не уточни приблизителната обща площ на тези частни парцели. , предпазеният статут на част от частните терени в паркове, градини и други зелени зони в София изтича през 2022 година и идващият бюджет на София наподобява като последния, в който общината може да заложи средства за тяхното изкупуване. Георгиев разясни, че до няколко седмици " Софияплан " ще внесе отчет по тематиката до кмета Йорданка Фандъкова. " Практически съвсем сме приключили процеса на разбор на тези парцели. Има работна група от общински съветници, която съществува от много време и в която " Софияплан " влезе м.г. В момента тези парцели са над 5 000, като степента на неотложност във връзка с взимането на ограничения за тяхната отбрана е друга. За някои от тях периодите в действителност изтичат през 2022 година, само че за други има промени в отрежданията, като тук към този момент влизаме в специфичност на градоустройството. Важното е, че по този метод срокът се измества във времето. Точната приоритизация я вършим въз основата на това по кое време изчитат периодите, какъв брой хора би засегнала загубата или противоположното, реализацията на такава зелена повърхност. Местата, където хората нямат непосредствен достъп до парк, където зелените площи са малко, ще бъде приоритет при изкупуването. Друг приоритет ще е какъв е типът озеленяване - парцели, в които към този момент има дървета, ще са предпочитани пред такива, в които към момента има единствено трева. В идващите седмици ще създадем отчет до кмета с конкретика с парцели, които предлагаме да бъдат вкарани в бюджета за 2021 година Дали ще успее бюджетът за идната година да избави всички, това аз не мога да кажа ", разяснява арх. Георгиев.

Той добави, че рецесията с ковид е попречила за провеждането на обществено разискване за предлагането на различни способи за обезщетяване на притежателите на такива парцели. Според него подобен спор към момента може да се организира. Георгиев разясни, че е допустимо да се употребява опитът на градове като Тирана, Тел Авив и Ню Йорк за възмездяване с други механизми отвън бюджета- даване на общински или държавни терени, планувани за застрояване, партньорство и други

Главният проектант на София Здравко Здравков добави, че макар изтичането на част от периодите на забрана за промяна на предназначението на частни парцели в паркове и зелени територии това не значи, че притежателите им ще могат да изискат да строят върху тях. " Важно е да се напомни, че в лицето на Закона за устройство и застрояване на Столична община София има характерен закон, който пази зелените площи. В неговия член 11 ал.1  не се позволява смяна на зелени площи, който са предпазени с Общия организационен проект и на такива, които са отредени за местни паркове и градини с подробни устройствени проекти. Специалната отбрана я има, въпросът е, че притежателите на тези парцели през годините се усещат ощетени. Тук би трябвало да се откри механизмът за придобиване на тези парцели съгласно нужните цели. С една тежест стои собствеността в Южен парк по отношение на други места. За нас като ръководители на този развой всяка зелена повърхност е значима, само че ние би трябвало да изведем съответните цели за тяхното придобиване ", коментира Здравков.  

В същото време обаче представители на инициативни комитети, борещи се против презастрояването в кварталите, считат, че споменатият член от ЗУЗСО е в несъгласие с различен текст в същия закон, който дава право на притежателите на частни парцели в зелени територии да изискат преотреждането им след приключването на избран период. Така наподобява евентуално решението може или не може да се строи в частен парцел в парк след 2022 година да се взима от съда. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР